Media | Nieuws | Projecten

Nieuwe skyline aan Amsterdamse IJ krijgt vorm

Het voorlopig ontwerp van twee iconische torens aan het Amsterdamse IJ is op vrijdag 26 juni 2015 bekendgemaakt. Het gebouw ligt naast het EYE Filminstituut en A’DAM Toren en bestaat uit een hoteltoren met ca. 600 kamers voor Congreshotel Maritim Amsterdam en een woontoren met ca. 200 woningen. Het project is ontworpen door Team V Architectuur en wordt ontwikkeld door een team van Oostenrijkse projectontwikkelaars bestaande uit IES, APM & partners. Bij de woontoren is de Nederlandse projectontwikkelaar Lingotto betrokken. De oplevering wordt verwacht in 2018.

Levendige ontmoetingsplek voor bewoners, bezoekers en buurt

De torens liggen midden in een ensemble van zes torens op een smalle strook aan de Noordelijke IJ-oever. De strook ligt haaks op het IJ, met op de kop de bekende A’DAM Toren. De onderste lagen zijn toegankelijk gemaakt voor publiek om een levendige omgeving te creëren. Met een maximale congresfaciliteit van 4750 personen, wordt Maritim Amsterdam het grootste congreshotel van Nederland en het vlaggenschiphotel van de Duitse hotelketen. Dankzij diverse bars, restaurants en een luxe wellness vormt het complex een aantrekkelijke ontmoetingsplek voor zowel bezoekers als Amsterdammers.

Dr. Monika Gommolla, eigenaar en voorzitter van de Raad van Commissarissen van de Maritim Groep: “Het verder uitbreiden van onze aanwezigheid in de grootste steden van Europa vormt een belangrijke strategische doelstelling. In dit opzicht hebben we een
belangrijke stap gezet.”

Twee verbonden torens met elk hun eigen karakter

Het ontwerp van Team V Architectuur bestaat uit twee torens die worden verbonden door vier transparante lagen vanaf de begane grond. De twee torens hebben elk hun eigen uitstraling. De 110 meter hoge hoteltoren is transparant, verticaal en zeer verfijnd in detail.
De hoteltoren is stoer en toch genereus ontworpen, zodat hij mooi opgaat in het ensemble van torens aan het IJ. De woontoren daarentegen is juist expressief en wordt gekenmerkt door verspringende, horizontale banden van lichte natuursteen, die plaatselijk naar voren steken om de balkons te vormen. Grote ramen bieden elk appartement een indrukwekkend uitzicht over Amsterdam, het IJ en Waterland.

Do Janne Vermeulen, Team V Architectuur: “Het is bijzonder om met dit plan en dit team bij te dragen aan de skyline van Amsterdam en de ontwikkeling van de Noordelijke IJ-oever.”

Wonen in de skyline van Amsterdam

Het doel is om een rijk woongebouw te realiseren met goede buitenruimtes en een maximale benutting van het uitzicht over de rivier en de stad. De woontoren biedt een breed scala aan woningen van diverse afmetingen inclusief penthouses, ruime familieappartementen, startersappartementen en serviced apartments. In totaal komen er ca. 200 woningen. De woontoren is 100 meter hoog.

Gerelateerd nieuws