Wonen

Op Dreef studentenwoningen

Utrecht

De Utrechtse woonwijk Overvecht krijgt er een landmark bij: het opvallende en groene studentencomplex ‘Op Dreef’. Twee getrapt oplopende torens van zestien verdiepingen markeren het bouwblok, dat prominent op de hoek van de drukke Brailledreef ligt. Twee opengewerkte uitsneden in de lichte bakstenen gevels, schuin oplopend vanaf de begane grond, accentueren de getrapte gebouwvorm. Ze brengen letterlijk lucht en activiteit in de gevel en zorgen voor de aansluiting op de naastgelegen bebouwing. Aan de levendige uitsneden liggen collectieve themawoonkamers, zoals de bibliotheek en een wasbar.

Op Dreef geeft vorm aan Healthy Urban Living. Een schakeling van groene, getrapt oplopende buitenterrassen en diverse sportvoorzieningen zoals een bootcamp-track en fitnessruimte nodigen studenten uit tot een gezonde, actieve en sociale leefstijl. Grote ramen met Franse balkons, collectieve daktuinen op elke verdieping en een prettige binnenplaats bieden de studenten een groene, lichte en gezonde woonomgeving. Een aansprekend plintprogramma, inclusief restaurant met leerbedrijf, een innovatie-lab voor Healthy Urban Living en een koffiebar met aangrenzend studielandschap en filmzaal, slaat een belangrijke brug tussen de studenten en de huidige bewoners van Overvecht.

Locatie
Brailledreef/Zamenhofdreef, Utrecht Overvecht (NL)

Start opdracht
2017

Start bouw
2018 (verwacht)

Opdrachtgever
Van Wijnen en IC Netherlands

Samenwerking
Urban Sync, fUSE Studio, Viac, Deerns

Programma
Studentencomplex met 1.000 m2 aan publieke voorzieningen, 1.400 m2 aan collectieve voorzieningen waaronder een wasruimte en een ondergrondse fietsenberging en 629 studentenwoningen: 491 zelfstandige appartementen van ca 22 m2, 10 grotere studio’s van ca 55 m2, 20 woningen voor minder validen en 18 woongroepen met 6 units per groep. Totaal: 25.000 m2 bvo.

Visualisaties
Zwartlicht