Media | Nieuws | Projecten
DWDD, beste gebouw van het jaar, rotterdam centraal, Jeroen van Schooten, team cs, jan benthem

Rotterdam CS Beste Gebouw van het Jaar 2015

Donderdag 21 mei is Rotterdam Centraal Station verkozen tot Beste Gebouw van het Jaar 2015. De jury was diep onder de indruk van de wijze waarop Team CS met een groot gebaar een veelvoud aan ruimtelijke vraagstukken heeft weten op te lossen. De keuze voor het station als winnaar was dan ook unaniem. Dezelfde avond zijn architecten Jan Benthem en Jeroen van Schooten uitgenodigd voor de uitzending van De Wereld Draait Door.

In DWDD spreekt juryvoorzitter Wim Pijbes (tevens directeur van het Rijksmuseum) vol lof over Rotterdam Centraal Station. Hij noemt het gebouw een symbool voor de stad, met grote iconische waarde en een weergaloze ruimtelijke werking: een spoorkathedraal van de 21ste eeuw. Matthijs van Nieuwkerk beaamt: ‘Nederland is weer een stukje fraaier’.

Het Beste Gebouw van 2015 is tiende editie van de prijsvraag, georganiseerd door de Bond van Nederlandse Architecten. In totaal waren er 120 inzendingen en negen genomineerden, waaronder de Rotterdamse Markthal van MVRDV en Beemster Kaasmakerij De Tijd van Bastiaan Jongerius Architecten.

Fragmenten uit het juryrapport: ‘Het nieuwe stationsgebouw is niet alleen een onvergetelijk gebouw, maar biedt ook de Grande Entrée die Rotterdam zo lang ontbeerde. Met de bouw van het station zijn tal van zaken op orde gesteld: de verbinding tussen trein en metro, de aansluiting op de (ondergrondse) fietsenstalling, de inrichting van de openbare ruimte. Daarbovenop is een prachtig publiek interieur toegevoegd aan de stad.

In zijn eenvoud vindt de jury het materiaalgebruik – staal, hout en glas – bijzonder doeltreffend. Het vernuft schuilt in details als de doorzichten vanuit de passage naar de perrons, en de lichtstraten, die via spiegels het daglicht in de hal brengen.

De jury heeft gezocht naar zaken waar iets op aan te merken viel; ze vond ze niet. Rotterdam Centraal is in elk opzicht een fantastisch gebouw: het Beste Gebouw van 2015.’

Gerelateerd nieuws